Stöd till unga

Vi stödjer alla oavsett ålder.
Unga personer råkar ut för brott i större utsträckning än andra åldersgrupper. De vanligaste brotten unga drabbas av är stöld, rån, olaga hot och våld i offentliga miljöer.
De sociala, fysiska och psykiska konsekvenserna för unga vittnen och brottsutsatta som bevittnat eller utsatts för ett brott kan bli stora och kan påverka hela familjen. Reaktionerna skiljer sig åt beroende av ålder, vad för slags brott det rör och det hänger också ihop med individuella förutsättningar, exempelvis vad man varit med om innan och nätverket som finns runtomkring en etc. Vanliga känslor efter ett brott är ledsen, ilska, sorg, rädsla, skuld och skam m.m. Det är också vanligt att många skäms och känner sig såväl missförstådda som övergivna. Vidare är det vanligt att må dåligt genom att vara ständigt trött, ha ont i huvudet eller magen, drömma mardrömmar, vara irriterad, men det är också vanligt att drabbas av ångest, depression samt beteendestörningar och ha fler konflikter med omgivningen.
Ofta sker brottet i en miljö där ungdomarna vistas ofta, exempelvis i skolan eller hemmiljön. Det blir då än mer jobbigt för många sett till den omständigheten.
I Sverige har vi vittnesplikt och det innebär kortfattat att om en person blir kallad till rättegång finns det en skyldighet att ställa upp. Om vittnet är under 15 år prövar rätten med hänsyn till omständigheterna om personen ska höras som vittne.
Brottsofferjouren finns för unga brottsutsatta och vittnen, men också för stöd och information till föräldrar. Se våra kontaktuppgifter under kontakta oss.
Information och övrigt stöd
Brottsoffermyndigheten
På Brottsoffermyndighetens hemsida finns det anpassad information för barn och unga.
Brottsoffermyndighetens hemsida:
https://www.brottsoffermyndigheten.se/utsatt-for-brott/for-dig-under-18-ar/
Stödcentrum för unga brottsutsatta
Stödcentrum för unga erbjuder kostnadsfritt stöd till ungdomar mellan 10 och 23 år som blivit utsatta för brott.
Även anhöriga och vittnen kan få stöd.
Kontaktuppgifter till Stödcentrum för Unga finns via Länsstyrelsens hemsida som har samlat alla Stödcentrum i Stockholms kontaktuppgifter:
https://www.lansstyrelsen.se/stockholm/samhalle/social-hallbarhet/brottsforebyggande-arbete/utsatt-for-brott.html
Du kan även kontakta oss på vår Instagram
https://www.instagram.com/brottsofferjouren_sodra_sthlm/